menu

Karolines kogebøger

Det er sjældent, at vi her på forret-forretter.dk kaster kærlighed på firmaer eller udgivere, men Karolines kogebøger fortjener respekt. I dette opslag vil vi lede minderne hen på Karolines kogebøger og deres betydning for danskernes mad og spisevaner i gennem 50 år. Ja, Karolines kogebøger fylder 50 år i år og er dermed ikke bare en succes, men en legendarisk en af slagsen, som stadig har liv den dag i dag. Karolines kogebøger, der nu ejes af Arla koncernen, har samlet nogle af de bedste opskrifter fra deres udgivelser gennem Karolines kogebøgerde sidste 50 år i den nyeste udgivelse indenfor Karolines kogebøger, Alle tiders Karoline, som kan købes i boghandler over hele landet.

Karolines kogebøger – 50 år på bagen

Karolines Køkken, der udgav Karolines kogebøger, startede som begreb i 1962 for 50 år siden. Det var et udviklingsprojekt, som havde til formål at skabe og forbedre opskrifter, så de blev så gode som muligt. Bag projektet stod De Danske Mejeriers Fællesforening, der naturligvis udgav bøgerne for at få øget omtale, men det var også godt for selve mejeribranchen, da Karolines kogebøger ganske ofte indeholdt opskrifter med mejeriprodukter. Bøgernes folkelige værdi kan nok til dels tilskrives de meget pædagogiske gennemgange, der havde til formål at “oplære” de danske husmødre i at følge nye opskrifter med mejeriprodukter i. Det særlige ved Karolines køkken var desuden, at de blev postomdelt til alle danske husstande. De kostede dermed ikke penge og blev hurtigt folkeeje. Bøgerne betød en kæmpemæssig omvæltning på de danske middagsborde, og faktisk kan det tilskrives Karolines kogebøger, at forretter som koncept blev indført i almindelige husstande. Det var blandt andet Karolines tunmousse, rejecocktail og maskeret blomkål som Karolines kogebøger indledsningsvist blev berømt for, men de indeholder en lang række fantastiske opskrifter, som stadig er forrygende den dag i dag.

En revival for Karolines kogebøger?

Når man nævner Karolines Køkken, bliver man ofte mødt med fordomme om, at de er gammeldags. Det der gør dem umoderne er ikke nødvendigvis opskrifterne, for det der er retro er vendt tilbage indenfor alt muligt andet, og mange vil gerne smage de retter, man fik som barn. Problemet er nok hovedsageligt, at man brugte markant mere fedt og smør, end vi er vant til fra moderne kogebøger. F.eks. i Karolines tunmousse, er ratioen mellem tun og smør 50/50 – det bliver meget fedt og mange vil tænke, ulækkert. I disse slanketider med fokus på sundhed, kolesteroltal og hjertekar-sygdomme, vil mange gerne servere fedtfattig tunmousse, men faktisk er Brødrende Price jo helt fremme i smørbussen, så måske er tingene ved at ændre sig. Ellers kan man med fordel selv justere ned på andelen af fedt og smør, ved at ændre på opskrifterne en lille smule. Resultatet er stadig rigtig godt. Karolines kogebøger er en sand guldmine af gode, velsmagende klassikere – ikke bare forretter, men også kager, desserter og hovedretter.

, , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

UA-42442149-2