menu

Hjemmelavede fyldte chokolader – sådan gør du!

 

Hjemmelavede fyldte chokolader - sådan gør du! Imponer familie og venner med hjemmelavet chokolade!

Hjemmelavede fyldte chokolader – sådan gør du! Imponer familie og venner med hjemmelavet chokolade!

Komplet guide til hjemmelavede fyldte chokolader. Følg disse 8 punkter som guider dig gennem alle trin. Imponer familie og venner med hjemmelavet chokolade. Så nemt er det at lave hjemmelavede fyldte chokolader!

Fyldte chokolader – hvordan gør man?

Herunder finder du en grundlæggende guide til hvordan du laver hjemmelavede fyldte chokolader. Guiden tager dig igennem processen trin for trin og giver gode råd med på vejen. Det vigtigste er at du giver dig god tid når du laver hjemmelavede fyldte chokolader, så er det faktisk slet ikke svært! Nedenfor finder du 3 afsnit:

 1. Sådan laver du fyldte chokolader: 8 trins guide til at få succes med hjemmelavede chokolader.
 2. Hjemmelavede fyldte chokolader – Redskaber: Udstyrsguide samt henvisninger til, hvor du kan købe ægte chokolade, chokoladeudstyr og andre specialvarer.
 3. Fyldte chokolader creme/fyld: Opskrifter og ideer til fyld og creme til hjemmelavede fyldte chokolader.

Har du ikke tid eller mod på chokolade temperering, så se her hvordan du laver fyldte chokolader uden temperering.

Sådan laver du fyldte chokolader

Det første du skal gøre når du har lavet fyld til dine fyldte chokolader, er at temperere chokoladen. Det er dette punkt som de fleste frygter når der skal laves hjemmelavede fyldte chokolader. Frygten er ikke blevet mindre af at se programmer som den store bagedyst, hvor deltagerne gang på gang jagter det berømte knæk. Tag det roligt, det er altså ikke så svært. Du er hverken under tidspres eller skal stå til ansvar overfor Mette Blomsterberg. Der findes flere forskellige måder at temperere på, her er den metode jeg bruger:

 1. Brug rigeligt med chokolade! Det er svært at lave fyldte chokolader, hvis du kun lige præcis har nok chokolade. For det første er det meget nemmere at temperere større mængder. En lille mængde er meget følsom overfor temperaturpåvirkning, så store mængder er klart nemmere at styre. For det andet så kan den overskydende chokoladen gemmes og smeltes igen næste gang du skal bruge det, det tager den ikke skade af. Fyld den overskydende smeltede chokolade i en frysepose og lad den størkne, så er den nem at tage frem næste gang du har brug for chokolade.
 2. Hak chokoladen fint. Smelt ⅔ over vandbad eller i microovnen. Tilsæt den sidste ⅓ og lad det smelte med. Chokoladen skal smeltes nænsomt ikke noget med at koge den, det gælder specielt for mælke og hvid chokolade, jo mere mælk, jo nemmere brænder det på, tænk bare på risengrød. Chokoladen smeltes til ca. 48-50 grader, brug et termometer. for eksempel dette digitale termometer, den står i hvert fald på min ønskeliste. Bruger du microovn så zapp 20 sekunder af gangen, rør mellem hvert zapp.
 3. Nu skal chokoladen fyldes i chokoladeformen (se nedenfor hvilken form du skal vælge). Chokoladen er klar til brug når alle chokolade stykker er smeltet og temperaturen er 29-32 grader. Mørk chokolade skal være ca. 31-32 grader, lys chokolade 30-31 grader og hvid chokolade 29-30 grader. Fyld smeltet chokolade i alle huller. Bank på formen så du er sikker på at chokoladen har fordelt sig fuldstændigt i alle huller og undgå lyft bobler i det færdige produkt. Derefter hælder chokoladen tilbage i skålen og formens overflade skrabes fri for chokolade. Det er vigtigt at skrabe formens overflade helt fri for chokolade, ellers er det svært at få de fyldte chokolader ud af formen. Det er nemmest hvis du har rigeligt med chokolade at arbejde med, alternativt kan du bruge denne smarte chokoladefylder, så er chokoladen lettere at styre.
 4. Lad formen stå i køleskabet i ca 5-10 min. Når chokoladen er størknet kan du fylde hullerne med det kolde fyld. Brug en sprøjtepose og klip et lille hul. Placer sprøjteposen i bunden af hvert hul og sprøjt fyld i hullet så det dækker ⅔. Der skal være plads til at lukke med en chokoladebund. Afslut fyldet ved at lave en lille cirkelbevægelse med sprøjteposen inden du trækker den op af hullet, så undgår du topper, som stikker op over overfladen på formen. Undgå at fyldet kommer helt op til overfladen af formen, det forringer de fyldte chokoladers holdbarhed, hvis fyldet ikke er fuldstændigt indkapslet.
 5. Luk af med flydende chokolade. Endnu engang skal alle huller fyldes op med smeltet chokolade, brug eventuelt denne chokoladefylder til formålet. Denne gang holdes formen helt vandret over skålen, mens det overskydende chokolade skrabes af med en paletkniv. Sørg for at chokoladen skrabes helt af overfladen, så er det lettere at få de fyldte chokolader ud af formen igen.
 6. Sæt de fyldte chokolader på køl i minimum 20 min til de er helt størknet. Du kan se på undersiden af formen om chokoladerne er størknet. Overfladen ændre farve når chokoladen størkner og dermed trækker sig lidt sammen. Så vil du kunne se at der trænger lidt luft ind mellem de fyldte chokolader og formen.
 7. Sådan får du de fyldte chokolader ud af formen. Når chokoladerne er størknet skal de ud af formen. Start med at vride formen med en hånd i to modsatte hjørner, så kan du se at de så småt slipper formen. vend nu formen på hovedet og slå den let ned mod bordet, så vil chokoladerne falde ud. Måske skal de slåes ud og vrides af flere omgange.
 8. Opbevar de fyldte chokolader i en lufttæt beholder. Chokoladerne opbevares bedst i et mørkt køligt rum (ikke køleskabet). Hvis fyldet er fuldstændig indkapslet i chokolade, så er holdbarheden lang, i hvert fald nogle måneder.

TIP! Har du ikke tid eller mod på chokolade temperering, så se her hvordan du laver fyldte chokolader uden temperering.

Hjemmelavede fyldte chokolader – Redskaber

Det vigtigste redskab når du skal lave hjemmelavede fyldte chokolader er en god chokolade form. Der findes mange forskellige chokoladeforme på markedet, men der er stor forskel på kvaliteten. Derfor bør du sætte sig ind i de forskellige formes anvendelsesmuligheder inden du investerer i en chokoladeform. Personligt synes jeg at det er meget lettere at arbejde med en af de lidt dyrere forme og det er dermed meget nemmere at få succes med at lave hjemmelavede fyldte chokolader. Samtidig er det ærgerligt at bruge tid og penge på tilbehør som måske ligefrem ødelægger dine hjemmelavede chokolader. Her får du en guide til hvilke redskaber du skal bruge til at fremstille hjemmelavede chokolader, så det bliver både nemt og sjovt.

 

Chokolade form til fyldte chokolader – Fast chokoladeform eller silikone?

Når man laver fyldte chokolader selv, kan det godt betale sig at købe en ordentlig chokolade form af god kvalitet. Det gør både arbejdet nemmere og langt sjovere, når du ikke skal slås med forme som ikke vil slippe og derfor ødelægger dine fyldte chokolader.

 

Faste chokoladeforme er bedst til fyldte chokolader!

Det er der flere grunde til. For det første så vil chokoladen trække sig en lille smule sammen når chokoladen størkner – ca. 1 procent. Det er lige præcis den ene procent som gør at de fyldte chokolader slipper formen og gør at du kan få dem ud. Silikoneforme er fleksible og vil derfor ikke slippe når chokoladen størkner. Det betyder at du skal vende de fyldte chokolader ud af formen og det tager de altså nemt skade af. Det er ret ærgerligt når de fyldte chokolader bliver grimme, bare fordi man bruger en forkert form. For det andet så er silikone formen svær at arbejde med når chokoladen skal frem og tilbage mellem for og skål. det er meget nemmere at arbejde med den faste form. Silikone formen giver større spild og mere svineri i køkkenet. Min anbefaling er klar, køb en fast chokoladeform, jeg bruger selv dem her, som jeg er meget glade for. Formene er billige, men er af en rigtig god kvalitet.

 

Silikoneforme

Silikoneforme er ikke de bedste til at lave fyldte chokolader, men til gengæld kan de bruges til mange andre projekter, fx. kagebagning, souffle mv. Hvis du hellere vil bruge en silikoneform, så køb dem her. De er gode, meget billige og findes i et utal af sjove former.

Chokoladeforme er klart det vigtigste og helt uundværlige redskab til fremstilling af hjemmelavede fyldte chokolader. Dog er der et par andre ting som gør livet nemmere når der skal produceres fyldte chokolader.

 

Formstøbte chokoladeskaller

Har du ikke mod på at gå i gang med chokolade temperering eller har du ikke tid til at stå i køkkenet i flere timer, så køb dine chokoladeskaller her og lav fyldte chokolader uden temperering på den halve tid. Husk at købe lidt ekstra chokolade til at lukke af med, vælg samme kvalitet som chokoladeskallerne. At lave fyldte chokolader uden temperering er rigtig nemt og du kan stadig sætte dit personlige præg på dine hjemmelavede fyldte chokolader. Fyld chokoladeskallerne med det fyld du foretrækker og pynt dem. De formstøbte chokoladeskaller findes i tre forskellige udgaver, mørk, lys og hvid chokolade. Chokoladen er af mærket Callebaut, som er en virkelig lækker ægte chokolade. Brug altid ægte chokolade til fyldte chokolader, det er alle pengene værd. Gem den uægte chokolade til en chokoladekage, der betyder det mindre.

Pynt til hjemmelavede fyldte chokolader

Pynten er halvdelen af fyldte chokolader, se et stort udvalg her. Pynt med alt fra guldstøv til nødder og få flotte, unikke og personlige hjemmelavede fyldte chokolader. Dine gæster bliver imponerede!

 

Sprøjteposer 

Sprøjteposer er næsten ikke til at undvære når du skal lave hjemmelavede fyldte chokolader. Sprøjteposer bruges til opbevaring af fyld og til at sprøjte fyldet ind i de chokoladerne. Sprøjteposerne skal være af en god kraftig kvalitet, så de ikke går i stykker når fyldet skal sprøjtes ud. Jeg bruger ofte fryseposer når jeg fx. skal pynte en lagkage med flødeskum, men de er altså ikke velegnede til det seje fyld, som bruges i fyldte chokolader. Jeg bruger altid dem her. De koster lidt mere end fryseposer, men det er altså rigtig godt givet ud.

 

Chokolade – Hvilken chokolade skal jeg bruge til mine hjemmelavede fyldte chokolader:

Jeg får tit spørgsmål om hvilken chokolade der er god til fyldte chokolader. I princippet kan man bruge alt slags chokolade, det vigtigste er at vælge en chokolade som passer godt sammen med fyldet, fx. hvid chokolade og lakrids, mørk chokolade og rom, mælkechokolade og karamel. Når det så er sagt, så foretrækker jeg ægte chokolade og bruger selv dette mærke. Det vil sige chokolader som ikke indeholder andet fedtstof end kakaosmør. En ægte chokolade indeholder faktisk kun kakaomasse (som kan aflæses af kakaoprocenten, men ikke har noget med ægtheden at gøre), kakaosmør, sukker og eventuelt mælk. Hvis der er andre fedtstoffer end kakaosmør, som for eksempel vegetabilske olier, så er det altså ikke ægte chokolade. Eksempler på uægte chokolade er fx. Odense Chokolade, Kogechokolade og alt hvad der hedder noget med “overtræk” fx. Mørk overtræk fra Odense marcipan.

 

Hvorfor er ægte chokolade bedre end uægte chokolade og hvad er forskellen?

Ægte chokolade indeholder kun fedtstof i form af kakaosmør. Kakaosmør har den egenskab at den er flydende ved meget lave temperaturer, nemlig ca. 34 grader. Det gør at chokoladen smelter på tungen og giver en meget behagelig smag og tekstur i munden. Men denne egenskab gør også at kakaosmør er utrolig velegnet til hudplejeprodukter, hvilket presser prisen på kakaosmør op. Derfor er mange chokoladeproducenter fristet til at erstatte kakaosmørret helt eller delvist med andre fedtstoffer, så de kan sælge chokoladen billigere. Du kan købe ægte chokolade her eller her.

 

Hvor kan man købe ægte chokolade?

Der findes flere mærker, som laver ægte chokolade, det gælder fx. Valrhona og Callebaut. Den ægte chokolade en dyrere end de uægte, men smager til gengæld meget bedre. Til produktion af hjemmelavede fyldte chokolader kan det godt betale sig at bruge en god ægte chokolade, det er mindre vigtigt i fx. bagværk hvor chokoladen udgør en mindre andel af det færdige produkt. Jeg køber altid ægte chokolade i større mængder på nettet, det er billigere, udvalget er større og chokoladen kan holde sig længe. Det er desuden meget nemmere at arbejde med større mængder chokolade end man skal bruge. Den overskydende chokolade kan sagtens gemmes og smeltes igen en anden gang, det tager den ikke skade af.

 

Lakrids

Lakrids og chokolade er efter min mening en fabelagtig kombination. Lakrids kan sættes sammen med alt slags chokolade, karamel og ganache, det kan næsten kun blive godt. Det er bedst at bruge lakridspulver til fyldte chokolader, det er nemt at styre og påvirker ikke fyldets konsistens på samme måde som flydende lakrids. Prøv

 

Kondenseret mælk

Kondenseret mælk bruges til at lave forskellige cremer af, fx karamelcreme til:

Køb kondenseret mælk her.

 

Paletkniv

En god paletkniv er ikke til at undvære når man laver hjemmelavede fyldte chokolader. Paletkniven sikre at chokoladerne får en fin glat underside, så de kan stå pænt på et fad. Desuden gør paletkniven arbejdet med chokoladeformene meget nemmere. Køb en paletkniv som er tilstrækkelig lang, fx denne. Paletkniven er ikke særlig dyr, men gør en stor forskel når du arbejder med chokoladeforme.

 

Fyldte chokolader creme/fyld

Det første du skal gå i gang med når du skal lave hjemmelavede fyldte chokolader er fyldet. Der findes mange forskellige slags fyld, faktisk er det kun fantasien der sætter grænser. Men overordnet set kan de deles op i 5 forskellige kategorier, nogle kræver mere forberedelse end andre.

 • Karamel
 • Marcipan
 • Nougat
 • Chokoladeganache
 • Alkohol/spiritus

 

Fyldte chokolader med karamelKaramel m/u lakrids – Fyld til fyldte chokolader

Karamel i fyldte chokolader er en klassiker! Det kan laves på flere måder, man kan enten koge en helt almindelig karamel med smør, sukker og fløde. Eller du kan koge en dåse med kondenseret mælk i 2-3 timer og du har den lækreste karamel – denne version kaldes også dulce leche. Karamellen kan bruges som den er eller tilsættes for eksempel lakrids. Karamellens tykkelse kan varieres og giver meget forskellige fyldte chokolader. Det vigtigste når du bruger karamel som creme i fyldte chokolader er at karamellen er helt kold inden den bruges. Vores 3 bedste opskrifter på fyldte chokolader med karamel er:

Marcipan fyld til fyldte chokolader

Marcipan fyld til fyldte chokolader er meget lækkert. Her synes jeg at det er vigtigt at sørge for at marcipanen ikke bliver tør. Brug en god kvalitets marcipan som denne, som kun indeholder mandler og sukker, det giver den bedste smag. Marcipanen kan enten bruges alene eller tilsættes smag. Hvis du bruger den alene er det bedst at røre den med lidt æggehvide, på den måde bliver den blød og saftig. Alternativt kan marcipan fyldet tilsættes smag af frugt, fx appelsin, havtorn eller kirsebær eller du kan lave marcipan fyld med spiritus fx. rom. Marcipanfyld har den fordel at det kan bruges med det samme, det skal ikke køle ned som mange af de andre former for fyld til fyldte chokolader.

 

Nougat fyld til fyldte chokolader

Nougat og chokolade smager himmelsk sammen og er meget nemt at lave. Hvis du køber nougat af god kvalitet er den meget blød og egner sig derfor særligt godt til fyldte chokolader, brug for eksempel den her. Det kan dog være en fordel at lune nougaten en smule inden den fyldes på dine fyldte chokolader, så er den nemmere at styre. Fyldte chokolader med nougatcrunch laves nemt ved at tilsætte knuste kiks eller cornflakes til den bløde nougat. Nougat fra Odense marcipan egner sig efter min mening ikke særlig godt til fyldte chokolader, dertil er den alt for hård. Køb i stedet en god nougat, så får du et meget bedre resultat.

 

Fyld af chokoladeganache til fyldte chokolader

Chokoladeganache laves ved at smelte chokolade i varm piskefløde. Massen skal derefter køles helt ned i køleskabet. Læg vita-wrap over blandingen helt nede på overfladen, så forhindre du dannelsen af kondens. Når blandingen er helt kold kan den enten bruges som den er eller piskes let op. Chokoladeganache kan laves med alle typer chokolade – mørke som lyse. Desuden kan du tilsætte forskellig smag, prøv for eksempel

 

 • Fyldte chokolader med hvid chokoladeganache og lakrids
 • Fyldte chokolader med mørk chokoladeganache og cognac
 • Fyldte chokolader med lys chokoladeganache og baileys

 

Chokoladeganache er nemt at lave, men skal have tid til at køle af inden brug. Hvis du bruger chokoladeganachen for tidligt i chokoladerne, så vil du opleve at fyldet smelter chokoladeskalden og at dine fyldte chokolader derfor ikke bliver pæne.

 

Alkohol fyld til fyldte chokolader

Alkohol i fyldte chokolader er en klassiker. Personligt er jeg mest til en let smag af spiritus, jeg synes hurtigt at alkoholsmagen bliver for gennemtrængende, men du kan justere mængderne så det passer til dig. Alkohol tilsættes nemmest i andet fyld, her er der til gengæld ikke de store begrænsninger, tilsæt det du kan lide. Mine absolutte favorit opskrifter på fyldte chokolader med alkohol er:

 

 • fyldte chokolader med fyldende karamel og rom (a la chokolade skildpadder)
 • fyldte chokolader med chokoladeganache og cognac
 • fyldte chokolader med marcipan og appelsinlikør.

 

Ovenstående opskrifter på fyldte chokolader indeholder præcis nok alkohol til at give de fyldte chokolader en rund og behagelig smag, men for lidt til at give chokoladerne en sprittet smag, som man ofte oplever i billige fyldte chokolader.

 

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

UA-42442149-2