menu

Gammeldags frikadeller som vor mor lavede dem

Gammeldags frikadeller er den gode gamle, klassiske danske ret, som de fleste af os har vokset op med og stadig holder af den dag i dag. Vores opskrift på gammeldags frikadeller, er som de frikadeller, min mor lavede til mig, og der er som bekendt forskel på mødre, så måske er de ikke helt, som du husker din mors – men med lidt smagen til og modificering, kan du sikkert komme rigtig tæt på. Disse frikadeller er fantastiske, synes jeg. Min mor er kendt for sine frikadeller i hele vores familie, og hun bliver ofte opfordret til at lave dem i alle mulige sammenhænge. De er altså rigtig gode, så jeg synes naturligvis, du skal give vores gammeldags frikadeller et skud fra hoften!

gammeldags frikadellerGammeldags frikadeller opskrift

Vi laver altid en frikadellefars af 1 kg hakket, magert skinkekød. Selvfølgelig kan man nøjes med at lave af 500 g, men med den hastighed frikadellerne bliver spist, kan det slet ikke betale sig. Børn, unge og ældre elsker simpelthen de frikadeller, der kommer ud af denne opskrift, som i årtier har været brugt i vores store familie Skulle der endelig levnes nogle, er de gode i madpakken, eller de kan fryses ned til en anden gang.

Der er ingen væde i denne opskrift, til gengæld er der meget løg, som giver frikadellefarsen en let konsistens samtidig med at det giver en fantastisk smag. Mel holder vi også igen med, men lidt skal der bruges for at farsen holder sammen.

Af denne opskrift bliver der ca. 50 (små)frikadeller, og det passer til 8 – 10 personer, alt efter mængden af tilbehør.

Gammeldags frikadeller til 8 personer

1 kg magert, hakket skinkekød

5 tsk. fint salt

4 løg (ca. 500 g)

4 æg

2 ½ tsk. stødt peber

4 spsk. mel

Smør og olie til stegning

Sådan laver du gammeldags frikadeller

Start med at røre saltet i det hakkede kød, og lad det hvile i ca. 10 min. Imens pilles løgene og skæres i grove stykker. Blend dem, til det er en ensartet masse uden løgstykker. Bland nu alle ingredienser i og rør godt. Brug evt. elpiskeren. Sæt farsen tildækket i køleskabet, og lad den hvile der ca. 1 time, men rør i den nogle gange undervejs. Denne hviletid er uhyre vigtig for at frikadellerne får den gode smag.

Nu er farsen klar til at blive formet med en ske og stegt på panden i en blanding af smør og olie. Steg ved ikke for høj varme og vend frikadellerne flere gange, så de ikke bliver for mørke, inden de er gennemstegt. Vi bruger altid en lille spiseske til at forme med, da vi synes, det er mest lækkert med forholdsvis små frikadeller. Disse frikadeller kan bruges til både hverdag og fest. På tag selv bordet får de hurtigt ben at gå på, – som frokostret med kold kartoffel- eller pastasalat, som natmad, mulighederne er mange.

Hvis du former med en barneske bliver frikadellerne selvfølgelig endnu mindre, og her kan de sættes på spyd sammen med små sherrytomater og agurkeklodser og vække begejstring til børnefødselsdagen!

 

,

No comments yet.

Skriv et svar

UA-42442149-2